Regressie- en reïncarnatietherapie

Introductie


Er bestaan veel problemen waarin je vast kunt lopen terwijl je je machteloos voelt om ze te veranderen. Spanningen, vage schuldgevoelens, onzekerheid of een voortdurende innerlijke onrust.


Misschien zit je al een tijd niet lekker in je vel zonder een duidelijke reden en voel je je eenzaam of onbegrepen. Er kunnen conflicten zijn met steeds dezelfde personen of situaties, en vooral met jezelf. Kortom: door allerlei belemmeringen is het verlangen naar een gelukkig en zinvol leven soms moeilijk te realiseren.


Therapie, en in het bijzonder regressie-reïncarnatietherapie (RT), is een manier om verandering aan te brengen in de vaak onbewuste beperkende overtuigingen met bijbehorende vastzittende emoties die de doorgang naar een gelukkig(er) leven in de weg staan.


Deze therapievorm richt zich specifiek op het ontdekken van de ontstaansgeschiedenis van zulke overtuigingen en het daarbij losmaken van oud zeer door middel van verwerkingsprocessen. Ruim 25 jaar praktijkervaring heeft daar in mijn praktijk nog een uiterst belangrijk aspect aan toegevoegd onder de naam voorouderheling.


Hoe concreet we in belemmerende zin nog steeds verbonden blijken te zijn met de gebeurtenissen die onze (voor)ouders doormaakten, maar nooit werkelijk konden verwerken, werd door de jaren heen alsmaar duidelijker. 

Voor wie is regressietherapie?


Iedere persoonlijke probleemsituatie kan in feite met RT aangepakt worden. Voorwaarde is een bereidheid om "in jezelf te willen kijken” om de oorzaak van een probleem te leren begrijpen, waarmee je een actieve bijdrage levert aan je eigen helingsproces. Voor diegene die inzicht wil krijgen in zichzelf, zijn/haar leven(s) of (dis)functioneren is deze therapievorm uiterst geschikt.


Centraal staat steeds het ontdekken van de herkomst van mentale- en daarmee bevrijden van emotionele blokkades. De door trauma opgesloten verhalen achter allerlei (lichamelijke) aandoeningen die tijdens sessies vaak geopend worden, blijken een gigantisch transformerend potentieel te hebben.


Voor met name chronische aandoeningen blijkt RT vaak zeer effectief te zijn, waarbij in veel gevallen klachten significant verminderen of zelfs geheel verdwijnen.


Het is overigens absoluut niet belangrijk of je “gelooft” in reïncarnatie. Het waarheidsgehalte van de indrukken die tijdens de therapie opkomen mag door je eigen innerlijke criticus beoordeeld worden. Historische feiten zijn ondergeschikt aan datgene wat in iemand leeft en uiteindelijk zijn het natuurlijk de therapeutische resultaten die tellen.


RT is tevens geschikt voor kinderen vanaf 5-6 jaar. Er zijn diverse methoden ontwikkeld die afgestemd zijn op de belevingswereld van een kind (o.a. teken- en kleurendiagnostiek). Opgemerkt moet hierbij worden dat kinderen vaak de spanningen en thema's van hun ouders overnemen, hetgeen tot ongewenst gedrag of bepaalde klachten leidt. Daardoor is het veelal gewenst om eerst met hen een openhartig gesprek te voeren.

Vind een therapeut bij jou in de buurt:


Cliëntenstop
Let op: Maarten heeft zijn werk in de praktijk afgebouwd en neemt geen nieuwe cliënten meer aan.
Zijn focus ligt op het opleiden van coaches en therapeuten, het geven van lezingen/workshops en zijn boek Bestaansrecht.


Het is om deze reden helaas ook niet mogelijk om je op een wachtlijst te laten zetten, of je aan te melden voor eventueel vrijgekomen afspraken. We verzoeken je dan ook vriendelijk niet te mailen of een uitzondering mogelijk is.


Voor het maken van een afspraak voor reeds bestaande cliënten of het annuleren van reeds gemaakte afspraken (binnen 48 uur) kun je per mail contact opnemen met Rachel Hibma.


Voor andere therapeuten die door Maarten zijn opgeleid verwijzen we je door naar onderstaande therapeuten. We hebben geen therapeuten in België of andere landen waar we naar doorverwijzen. Maarten geeft geen advies welke therapeut het meest geschikt voor je is.

VIND EEN THERAPEUT BIJ JOU IN DE BUURT

Regressie/reïncarnatietherapie



RT is een vorm van psychotherapie. Het heeft zich in de laatste decennia ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm met logische en analytische modellen, methoden en technieken. De wortels liggen bij de sjamanen of traditionele medicijnmensen uit verschillende culturen (o.a. de Noord-Amerikaanse Indianen). Zij deden soul retrieval, waarbij door traumatische omstandigheden afgesplitste zielsdelen weer teruggebracht werden naar hun eigenaar.


RT gaat gemakshalve uit van twee aannames. Allereerst dat de mens méér is dan alleen een lichaam met daarin zich allerlei willekeurig afspelende biologische processen. Er is ook een ziel, ofwel een niet stoffelijk menselijk aspect, dat door alle levensfasen heen min of meer bewust is en ervaringen ondergaat. De tweede aanname is dat die menselijke ziel een cyclus van meerdere levens of “incarnaties” doormaakt.


De werkzaamheid van RT is gebaseerd op de gedachte dat problemen een oorzaak hebben. Zowel mentaal, emotioneel als lichamelijk. Deze problemen komen voort uit pijnlijke en verwarrende ervaringen (trauma’s) die onverwerkt zijn achtergebleven en daarom als onaf beschouwd kunnen worden.


Dit kunnen recente ervaringen zijn, maar ook (hele) oude, vaak vergeten of verdrongen gebeurtenissen uit het verleden. Onder “verleden” verstaan we: recente ervaringen, jeugd-, kinder-, en babytijd, de geboorte en zwangerschapsperiode, het conceptiemoment, vorige levens en de fase tussen levens in. Een korte of langere periode van bijvoorbeeld eenzaamheid, onderdrukking, isolatie of onbegrip wordt ook gezien als een traumatische ervaring.


Deze ervaringen blijven ergens in de schaduw van een mens opgeslagen en doorgaans blijft men er liever bij weg omdat het onprettig en angstig aanvoelt. Deze onvoltooide verleden tijd dient zich echter vroeger of later aan in de vorm van allerlei problemen, ziekten of andere ongemakken. Het vraagt eigenlijk om aandacht, verwerking en heroverweging. Hoe beroerd situaties ook kunnen zijn, uiteindelijk wenst alles geïntegreerd te kunnen worden in het geheel, de huidige persoonlijkheid.


Die aandacht geven we tijdens RT-sessies door die ervaringen, met behulp van regressie (= teruggaan), weer bereikbaar te maken. Vanuit het probleem waarmee iemand in therapie komt maakt het onderbewuste hieruit een natuurlijke selectie.


Onder professionele begeleiding kan nu zodanig worden herbeleefd dat verwerking (alsnog) kan plaatsvinden. Dit kunnen intensieve belevingen zijn, maar iemand krijgt nooit méér te verwerken dan hij/zij aankan. Het niet-verwerken is feitelijk stukken zwaarder! Inzicht krijgen en verwerken hebben een subtiele genezende werking.


Door het inzicht dat ontstaat in hoe die ervaringen tot in het heden hebben doorgewerkt, vallen er puzzelstukjes op z’n plaats. Men krijgt een andere kijk op zichzelf, de medemens en het leven. Hierdoor verdwijnen de klachten. Het ervaren van een vorig leven is voor iedereen verschillend, maar kan het best vergeleken worden met het spelen van een rol in een (geschiedenis-)film. 

Hoe werkt het onverwerkte door? 




Na het doormaken van een trauma is men meestal niet meer “de oude”. Soms is dat duidelijk, soms sluipt het er langzaam en onbewust in. Door de schrik en verwarring krijgen emoties als angst, verdriet, woede maar ook lichamelijke pijn of woorden niet de gelegenheid om geuit te worden. Al dit “onaffe” zet zich vast en bevriest als het ware in iemands “systeem”. Hierdoor kunnen ook veel lichamelijke klachten ontstaan.


Zo kan een zwaar gevoel op de borst voortkomen uit vastgezet verdriet, of hoofdpijn uit ongeuite boosheid. Bovendien ontstaan door deze ervaringen allerlei beperkende overtuigingen en opvattingen zoals bijvoorbeeld: “Ik moet altijd op mijn hoede zijn”, of “Als ik zeg wat ik vind dan...” of “Als ik ergens aan begin dan gaat het toch mis” of “De wereld deugt niet” of “Ik doe er niet toe…”. Deze overtuigingen blijven in iemand voortleven en een probleemveroorzakende invloed uitoefenen. 

In de praktijk


Het eerste consult richt zich vooral op het inwinnen van informatie. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in iemands biografie. Het leven, de belangrijkste gebeurtenissen en de omstandigheden rond het overlijden van (voor)ouders. Ik stel veel vragen, en ga specifieker in op datgene waar je verandering in wilt aanbrengen. Maar er wordt tijdens de eerste sessie ook al concreet gewerkt waarbij de ervaring leert dat er al erg veel duidelijk wordt en op zijn plek valt.


Sessies duren ongeveer 1,5 tot 2 uur per keer. Het totaal aantal benodigde sessies is afhankelijk van de aard en complexiteit van je probleem, en van hetgeen je wenst te bereiken in de therapie. Gemiddeld komen cliënten tussen de twee en vijf keer, steeds met tussenpozen van meerdere weken tot enkele maanden.


Ik maak gebruik van verschillende therapeutische vaardigheden die, afhankelijk van ieders persoonlijkheid, kunnen worden toegepast. Belangrijk hierbij is “trance” of “aandachtsconcentratie”. Dit heeft niks te maken met de ogenschijnlijk controleloze toestand die toneelhypnotiseurs bij hun vrijwilligers bewerkstelligen.


Trance, zoals het in therapie wordt toegepast, is het best vergelijkbaar met de natuurlijke toestand die ontstaat als je bijvoorbeeld opgaat in een goed boek: de aandacht richt zich op het verhaal, en de omgevingsinvloeden vervagen. Je bent je tijdens en na een sessie dus gewoon bewust van wat er gebeurt.

Voorbeelden symptomen


Heel veel uiteenlopende klachten zijn behandelbaar met RT. Een aantal veel voorkomende zijn de volgende:


• geen “nee” kunnen zeggen

• fobieën

• innerlijke onrust

• verlatings- of verbindingsangst

• relatieproblemen

• depressies

• schuldgevoelens

• faalangst

• seksuele problemen

• rouwverwerking

• slaapstoornissen

• eetstoornissen

• stemmen horen

• agressie en geweld

• chronische lichaamsklachten

VIND EEN THERAPEUT BIJ JOU IN DE BUURT
Share by: